Tisza A Délvidéken | Écska

Écska

Tudtad-e?

a település csak 1718-ban keletkezett

1848. július 15-én itt verte vissza Kiss Ernő ezredes, későbbi aradi vértanú a Nagybecskerek elfoglalására induló  8000 fős szerb sereget.


Écskáról


Écska Nagybecskerektől 10 km-re délre, a Béga bal partján Közép-Bánságban fekvő település. A település első említése III. Károly király 1718. szeptember 12-én kelt rendeletében történt. Écskát és a hozzá tartozó 30 000 holdas birtokot 1781-ben az örmény származású Lázár Lukács jószágkereskedő vásárolta meg egy bécsi árverésen. A mocsaras, jórészt lakatlan vidék neves mintagazdasággá fejlődött és 160 esztendőn keresztül maradt a Lázár család tulajdonában. A falu első telepesei magyarajkú katolikusok voltak. Elterjed a falu lakosai közt a hazánkban is ismert bolgárkertészet.


Nagybecskerektől 10 km-re elterülő Császár–tó különleges természetvédelmi terület. Területén élőhelyeinek változatossága miatt számos fészkelő és költöző madár pihen. A vadban és madarakban gazdag terület közkedvelt pihenőhely melyen sétahajózhatunk.Amit látnod kell:


Harnoncourt-kastély
A kastélyt 1817-ben építette Lázár János. A kastély impozáns épülete idővel Bánát egyik jelentős művelődési központjává vált. A kastély megnyitásakor 1820-ban a kilenc éves Liszt Ferenc is hangversenyt adott itt. A kastély éveken át a hazai és külföldi vadászok találkozójának helyszíne volt. Gyakori vendége volt Ferenc Ferdinánd trónörökös és I. Sándor szerb kormányzó.


A Keresztelő Szent János római katolikus templom
A néhai écskai templom helyett 1836-ban, Lázár földbirtokos újat épített. A templom Kansky építészmérnök tervei alapján készült. Lázár Zsigmondot, templomépítési vállalkozásáért IX. Piusz pápa a Szent György érdemrenddel tüntette ki.


A görögkeleti (szerb) templom
A templom 1711-ben épült Szent Miklós tiszteletére, és a legöregebb megőrzött művelődéstörténelmi emlékművek egyike ezen a területen. Közvetlenül a szerbek nagy vándorlása utáni időben épült.Források


https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89cska

http://www.horse-trails.hu/index.php/latnivalok/taj-es-termeszeti-kornyezet/vajdasag/kulonleges-termeszetvedelmi-terulet/588-csaszar-to-kulonleges-termeszetvedelmi-terulet-carska-bara

Bácskay Zoltán : Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)Amennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Harnoncourt-kastély

Écskai víztorony

Császár tó