Tisza A Délvidéken | Horgos

Horgos

Tudtad-e?

jelentése a "horog alakú" egy tavat jelölt a mai Horgosi-réten

Rózsa Sándor híres betyár csárdája is itt található a Szelevényi-erdőben

Szent István magyar király első délvidéki szobrát 2010-ben leplezték le

a szegedi Kárász-ház és Kárász utca a horgosi Kárász családról lett elnevezve


Horgosról


Horgos falu a Vajdaságban, az Észak-bácskában közigazgatásilag Magyarkanizsa községhez tartozik. Többségében magyarok lakják. Szerbia - Magyarország közötti legforgalmasabb közúti határátkelőhelye Röszkével átellenben. Lakosainak száma kb. 6000 fő.

A Horgost egy magyar nemes 1640-ben kiváltságként kapta. Sokáig határvidékként szolgál, majd 1746-ban Kárász Miklós szegedi jegyző megvásárolta és betelepítette. Körülbelül 120 család került akkor a faluba Magyarország különböző tájegységeiből.

A településen élő Kárász család központi szerepet töltött be a falu életében. Kastélya és a parkja mai is látogatható. Kárász Miklós Szegeden hunyt el, de hamvait a Horgoson található katolikus templom szentélye alatti családi sírboltban helyezték el.

A vármegyék újraszerveződésével, Csongrádhoz kerül 1919-ig. A lakosai főleg földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkoztak. Termékeiket a szegedi és a szabadkai piacon értékesítették.

A településhez tartozik még a természetvédelmi területté nyilvánított Kamaráserdő és az itt található villasor. A régmúltban szép nyaralók, villák sorakoznak itt, napjainkban többségük romos állapotú. Kiemelkedő köztük a Baranyai-villa melyben 2006-ban Bartók Béla 1906-os horgosi látogatásának emlékére táblát helyeztek el. Kárász Miklós mellett a szintén szegedi vonatkozásokkal rendelkező Reök Iván sokat tett a helyi művelődési és gazdasági élet fellendítéséért.Vajdasági értéktár tagja:


Horgosi táncok kulturális örökség kategóriában

Horgosi és martonosi paprika külhoni értéktár

Délvidéki földikutya külhoni értéktárForrások


Bácskay Zoltán: Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)

http://www.horgos.rs/hun/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Horgos

http://delvidekiutazas.com/horgos/

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/Horgosi-tancok-csardas-egyedul-korcsardas-friss-csardas-mars/15

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/A-horgosi-es-martonosi-piros-paprika/57

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/Delvideki-foldikutya/21Amennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Kárász-kastély

Katolikus templom

Szentély