Tisza A Délvidéken | Martonos

Martonos

Tudtad-e?

elnevezésének több története van, kaphatta: egy Márton nevű helyi halászról vagy Szent Márton kolostorról, de kaphatta a Tisza meredek partját jelölő „mart”-szóból

a martonosi kosárfonó műhelyek és paprikaszárítók híresek voltak a környéken

testvértelepülése Algyő és Martfű


Martonosról


Martonos a Vajdaság Észak-Bánsági körzetben fekszik, 3000 fős lakosságának többsége magyar nemzetiségű.


Első írásos említése 1237-ben történik egy Martinus nevű kolostor kapcsán, amelyet a tatárjárás után felújítottak. A falu többször vált tulajdonost majd a török hódoltság kezdetén, 1552-ben, egy magyar csapat, „neves” Martonosról fényes győzelmet aratott egy török csapat fölött, amit Tinódi Sebestyén lantos „Szeged veszedelme” cím alatt megénekelt.

A török vész végére elnéptelenedik és szeged náhijéhez tartozik. A Rákóczi-féle hadjáratokban Martonos is sokat szenvedett, az 1750-es királyi rendelet a Tisza melletti tíz katonai sáncot s így Martonost is feloszlatja és a polgári hatóság alá rendeli. 1751. június 28-án pedig szabadalomlevelet ad nekik, és e helységekből a tiszai koronai kerületet alkotja. Martonos akkortól fogva több településsel együtt hasonló pecsétcímert használt: királyi korona alatt sast s két oldalán az évszám 17–51. Ez alatt kis körben katona áll s szántóvasat tart. A körülírás ez: „Sigil. loci. coron. Martonos.”Külhoni értéktár agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában érték a martonosi paprika:


Bővebben itt olvashatsz róla.

A fűszerpaprika termesztésének hagyományai az 1800-as évek közepre vezethetők vissza, ma már több magánvállalkozás foglalkozik a fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával.Források


Bácskay Zoltán: Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Martonos

http://vajdasag.rs/MartonosAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Római katolikus templom