Tisza A Délvidéken | Nagybecskerek

Nagybecskerek

Tudtad-e?

21 falu tartozik hozzá

a Vajdaság 3. Szerbia 6. legnagyobb városa

Nagybecskereki Egyházmegye székhelye

városházájának ugyanaz a tervezője mint a szegedi városházának


Nagybecskerekről


Város és község Bánságban a Béga folyó partján. Kb. 76 000 fős lakossággal rendelkezik, többségében szerb nemzetiségűek lakják.


Nagybecskerek területe bár régóta lakott volt, első írásos emléke azonban csak a 14. században jelenik meg. A város nevét különféle változatokban örökítették meg : Bechereky, Becsekereke, Becskerek, Großbetschkerek, Veliki Bečkerek.

A történelem során sokszor birtokost cserél (pl. szerb despoták, Szokoli Mehmed pasa magánbirtoka) a 18. századra szerb és német többségű lakosok lakják. A török háborúk idején a becskereki várat bevehetetlen erődként említik. A Habsburg Birodalom fennhatósága alatt Nagybecskerek a Temesi Bánság koronatartomány egyik kerületének a székhelye lett. 1769. június 6-án Mária Terézia királynő mezővárosi kiváltságokat adományoz.


Az 1848/1849-es forradalom idején a délvidéki szerbek vezetőjének, Joszif Rajacsics karlócai ortodox metropolitának, és kormányának a székhelye majd a forradalom leverése után Torontál vármegye székhelye lett.

Az Osztrák–Magyar Monarchiában Nagybecskerek jelentős fejlődésnek indult: gyárak és üzleti vállalkozások, gazdasági, közhasznú és művelődési egyesületek alakultak. A város 1883-ban vasúti összeköttetést, 1892-ben telefont, 1896-ban villanyvilágítást kapott. Több jelentős új középület készült el ekkoriban a város központjában: a római katolikus plébániatemplom, a színház, a vármegyeház (a mai városháza), a református templom, a Pénzügyi Palota (a mai múzeum) és a bíróság.

A 20. században több jelentős élelmiszeripari, vegyipari, fémipari és textilipari létesítmény is működött a városban, de sajnos a délszláv háború óta visszaesett a gazdaság.

A város a Nagybecskereki Egyházmegye székhelye. A környék a trianoni békeszerződésig a Csanádi Egyházmegye része volt. Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása után alakult meg a Nagybecskereki Egyházmegye.Források


Bácskay Zoltán : Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)

http://vajdasag.rs/Nagybecskerek

https://hu.wikipedia.org/wiki/NagybecskerekAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

A Nepomuki Szent János római katolikus székesegyház

Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján készült vármegyeháza

Kis-híd

Református templom