Tisza A Délvidéken | Óbecse

Óbecse

Tudtad-e?

a kanális emberi kéz munkájával épült az 1800-as években

a zsilipek által bezárt víztükör már a 20. század elején biztosította a vízilabdázás feltételeit, így annak komoly hagyományai alakultak itt ki.

a jugoszláv vízilabda-válogatott tagjainak többsége becsei származású

Óbecse híres szülötte: Than Mór, aki az 1848/49-es szabadságharc ideje alatt Görgey csapatában volt hadifestő


Óbecséről


Törökbecsével szemben a túlparton helyezkedik el Óbecse. Óbecse Községet Óbecse, Péterréve, Bácsföldvár, Csikériapuszta és Mileševo települések alkotják.

Óbecse egyike a legnagyobb Tisza-menti városoknak, kb. 43000 fős lakossága van. Kulturális, művelődési, gazdasági és társadalmi központ. A lakossága többnemzetiségű többségében magyarok lakják.

Óbecsét 1091-ben említik először. Becse vára a középkori Magyarország stratégiailag fontos várai közé tartozott 1238-ban említik először. Egy hajdani Tisza-szigeten állt a várossal együtt és a tiszai hajóforgalom és a temesvári út fölött őrködött. A török hódoltságot átvészelő várat 1699 után lerombolták. Romjai a Tisza bal partján Törökbecsétől 2 km-re találhatók. Becse vára hajdani védelmezőinek emlékére Törökbecse magyar polgárai fakeresztet emeltettek


A becsei városközpontban két templom az ortodox és a római katolikus templom található. A hatalmas méretű Sárkányölő Szent György tiszteletére emelt szerb ortodox templomban gazdag ikonosztáz díszítést csodálhatunk meg. A Nagyboldogasszony tiszteletére emelt római katolikus templomban Than Mór freskói láthatók.


Itt található Ferenc-csatorna végén látható az Eiffel- vagy Türr István-zsilip az első automata folyami zsilipek egyik példánya. A magyar találmány a párizsi Eiffel-cég által lett kivitelezve. Ma ipari műemlék.

Az óbecsei vízlépcső Hainz Albert tervei szerint készült az 1895–1900 között. A tervek elkészítésében és megvalósításában Türr István is részt vett. A zsiliprekeszek elektromos meghajtásúak, az ehhez szükséges villamos energiát a zsilip mellett felépített vízerőmű szolgáltatja. A maga idejében az egyik legkorszerűbb építménynek számított az egész világon. A vízszabályozó művek tervezésében maga Gustave Eiffel is részt vett.  

A törökbecsei vízlépcső környéke horgászparadicsom. Óbecse alatt világviszonylatban is jelentős mennyiségű 6 milliárd köbméter széndioxidot tartalmazó medence terül el, kinyerése után szárazjeget készítenek belőle. A kedvező természeti adottságoknak köszönhetően kedvelt kirándulóterülettel, - vadászterülettel és rekreációs központtal is rendelkezik.


A Than fivérek emlékházát (Than Károly kémikus és Than Mór festőművész) 2013-ban adták át a látogatóknak. A fivérek lakóházát teljesen lebontották és az eredeti épület mintájára újraépítették. Az emlékház célja, hogy otthont adjon a helyi kulturális élet eseményeinek illetve otthont ad egy interaktív tudományos parknak. Itt a diákok kémiai és fizikai kísérletekkel ismerkedhetnek. Than Károly ugyanis a magyar tudományos kémiaoktatás megteremtője.Vajdasági értéktár tagja:


Óbecse napsugaras díszítésű deszkaoromzatai épített környezet kategória

Kovács Huszka Ferenc - templomépítő botanikus kulturális örökség kategória

Óbecsei tamburazene kulturális örökség kategória

Óbecsei népi gyermekjátékok kulturális örökségForrások


Bácskay Zoltán : Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/Obecse-napsugaras-diszitesu-deszkaoromzatai/14

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/Kovacs-Huszka-Ferenc---templomepito-botanikus/13

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/Obecsei-nepi-gyermekjatekok/82

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/Obecsei-tamburazene/38

http://www.aracs-turizmus.info/home.html

http://www.becej.rs/hu/

http://www.becej.rs/wp-content/uploads/2014/11/Becej.pdfAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Ferenccsatorna

Naturpark

Than fivérek emlékháza