Tisza A Délvidéken | Oromhegyes

Oromhegyes

Tudtad-e?

a mai falu kialakulása Rózsa Sándornak köszönhető

a falu szerb nevét egy Cseresznyefáról kapta


Oromhegyesről


Oromhegyes Magyarkanizsa községhez tartozik. Nevét a bácskai löszfennsíkon kiemelkedő Orompartról kapta. Az 1904-ben ifjú Tóth József földbirtokos (ő alapította Tóthfalut) javaslatára a régi Kishegyes nevét Oromhegyesre változtatták.


A település mellett található Csákó-halom tengerszint felett 107 méter magas helyezkedik el, tetején emlékművekkel, szobrokkal.Névadó:


Az 1940-es évek második felében parancsba adták, hogy minden magyar településnek kell hogy legyen szerb neve is. Az akkori bíró parasztszekéren ment a járási központban s kocsisa hívta fel figyelmét arra, hogy a háza előtt egy nagy cseresznyefa áll, ezért lehetne akár Cseresznyés a neve.Délszláv háború:


A boszniai háború alatt a falu nőinek bátor fellépésének köszönhetően a helyi biliárdterem és pizzéria, a Zitzer Club a háborúellenes ellenállás egyik központjává vált (1992. május 10. után). A tartalékosok 93 napig laktak ebben a barakképületben, eközben létrehozták a Zitzer Szellemi Köztársaságot, ami miatt a külföldi média is figyelemmel kísérte ezt az eseményt.Források


Bácskay Zoltán: Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)

http://vajdasag.rs/OromhegyesAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Csákó domb