Tisza A Délvidéken | Palics

Palics

Tudtad-e?

első írásos említése 1462-ből

Szabadka elővárosa

kedvelt fürdőhely Szerbiában


Palicsi tó legendája:


A legenda arról mesél, hogy Szabadka városnak és környékének a múltban is nehéz időkkel kellett szembenéznie: felváltva ragály és aszály keserítette az itt élő emberek életét. A sok keserűség kikezdte a nép Istenbe vetett hitét és kilátástalanság lett úrrá a faluban. Pálics, a döjfös szabadkai gazda bepanaszolta a talpig becsületes Rózsa Dániel nevű szomszédját, mondván, hogy boszorkányokkal üzérkedik, és ő a felelős az évek aszályaiért és betegségeiért. A gyanú haragot szült, aminek következtében 1728-ban halálos ítéletet mondtak az egész Rózsa család felett. A fékevesztett dühre gerjedő lakosság felégette Rózsáék házát, ám eközben hatalmas vihar támadt, a gonosz Pálics gazdát pedig egy villám a földbe rántotta. A vihar elültje után másnap hajnalban az emberek egy több száz ekényi tavat találtak, amely nem lehetett más, mint Rózsa Dániel és családja keserű könnyei. Hosszú évekig, sőt évtizedekig kerülte a palicsi ember a tavat, hiszen annak még a vize is sós volt és keserű.

A helyiek azt mesélik, ha egy csendes éjjelen jól fülelünk, a nádas felől meghallhatjuk a Rózsa-család sírását.Külhoni értéktér tagja:


Komor Marcell és Jakab Dezső-szabadkai és palicsi szecessziós épületei épített környezet kategóriaForrások


http://delvidekiutazas.com/palics/

http://vajdasag.rs/Palics

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/Komor-Marcell-es-Jakab-Dezso-szabadkai-es-palicsi-szecesszios-epuletei/16

Bácskay Zoltán : Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)Amennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Palicsi-tó

Állatkert

Víztorony