Tisza A Délvidéken | Sóskopó

Sóskopó

Tudtad-e?

2004-ben felkerült a ramsari listára (nemzetközi jelentőségű vizes élőhely státus, olyan fajoknak ad otthont amelyek már általánosan veszélyeztetettek)


Sóskopóról


Törökbecsétől nem messze Sóskopón több ezer ritka madárfajjal is találkozhatunk. „ Ez a terület tulajdonképpen a Tisza egyik ősi mederága, és még a Tisza egykori szabályozásának kezdetén elvesztette kapcsolatát a fő folyóággal.

A terület évtizedek óta kedvelt kiránduló- és megfigyelőhelye a hazai és a külföldi madarászoknak, hiszen kora tavasztól késő őszig nagyon sok fajta vízimadár vonul itt át, gyakran több ezres vagy tízezres tömegekben. Növény- és állatföldrajzi szempontból is egyedülálló terület, hozzá hasonló alig akad Szerbiában.”

Találkozhatsz itt: szélkiáltóval vagy a nagypólinggal, cigányrécével, kékcsőrű récével. A területen átvonuló és megpihenő több tízezer daru, vadliba és parti madarak óriási csapatai is itt pihennek meg hosszú útjuk során.Források


http://www.aracs-turizmus.info/home.html

Bácskay Zoltán : Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)Amennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Sóskopó