Tisza A Délvidéken | Tóthfalu

Tóthfalu

Tudtad-e?

Magyarkanizsához tartozik

lakosok száma 700 fő


Tóthfaluról


Tóthfalu, Vajdaságban, az Észak-bánsági körzetben, Magyarkanizsa községhez tartozik. Szinte teljes lakossága magyar nemzetiségű. Tóth József földbirtokos, országgyűlési képviselő alapította a 19. sz. végén, birtoka egy részét tanyája közelében részben kiosztotta, eladta házhelyekként napszámosainak és egyéb föld nélküli lakosoknak.

Nyári kúriája ma is áll. A település minden évben megrendezi a bogrács- és pálinkafesztivált nyár elején ill a fénylánc Magyarországért rendezvényt.


A környék turisztikai látványossága lesz a helyi lokálpatrióták kezdeményezésére épülő: Mini Délvidék

A mini makett célja, hogy a kicsinyített másként megjelenítse a Délvidék épített és természeti környezetét. A munkálatok 2016-ban kezdődtek.


A falut felkeresve érdemes ellátogatni a tájházba és megkóstolni a „tóthfalusi lankadt pitét”. A sütemény története a faluból származik és innen terjedt Szeged irányában a falusiak emlékei alapján.Források


Bácskay Zoltán: Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)

http://www.magyarorszag-szep.hu/Tothfalu/index.html

http://delvidekiutazas.com/tothfalu/

http://www.magyarszo.rs/hu/3303/hetvege/161205/A-t%C3%B3thfalusi-%C3%A1lom-megval%C3%B3sulni-l%C3%A1tszik.htmAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Délvidék legnagyobb turul emlékműve

Tájház

II. János Pál szobra

Tóth József szobra