Tisza A Délvidéken | Tóthfalu

Tóthfalu

Tudtad-e?

Kialakulása Tóth József fölbirtokosnak köszönhető

Tóthfalu a Vajdaság fiatalabb települései közé sorolható

2009-ben ünnepelte a falu a 100 éves fennállásának évfordulóját

Tóthfalu egyik nevezetessége a lankadt pite


Tóthfalu (Totovo Selo)


Ez a szép kis falucska Délvidék Észak-Bácskai körzetében, a Szerbia-Magyarország országhatártól délre mintegy 30 km-re, míg a Tisza folyótól mintegy 12 km-re nyugatra terül el.

Tóthfalu a fiatalabb települések közé sorolható, mivel a fennmaradt írásos említések alapján a XIX. század második felében a település helyén még Tóth József földbirtokos gazdasága terült el.

Amint azt a neve is bizonyítja, Tóthfalu kialakulása Tóth József fölbirtokosnak, a magyar Országgyűlés képviselőjének köszönhető, aki a XX. század első évtizedében birtoka egy részét nyári kúriája közelében részben kiosztotta házhelyekként, napszámosainak és egyéb föld nélküli lakosoknak. 1902-ben Tóth József megkezdte a falu templomának felépíttetését, az építési munkálatok 7 éven keresztül tartottak, és 1909-ben fejeződtek be.

A templom közvetlen környezetében Tóth József még hat épületet építtetett fel. 1911. június 13-án ebben az épületben született meg a fia, Almási Gábor, a neves szobrászművész.

Tóth József egyetlen gyermekének, fiának korai halála után, egyenes ági örökös nélkül maradt, és ezért jótékonysági célokra, és az egyházra hagyományozta vagyonát. Tóth József öt iskolát építtetett a tanyavilágnak ezen a részén.

Ahogy közeledünk a faluhoz, olajkutakat látunk dolgozni a földeken. 1966. június 29-én kőolajkutatásba kezdtek a falu északnyugati szélén. Július 10-én azután, amikor az olajfúrók 750 méter mélységbe értek, a föld gyomrából feltört a kőolaj. Azóta se szeri se száma az olajkutaknak Tóthfalu határában, úgyhogy Tóthfalut e szempontból nevezhetjük Délvidék Dallasának.

Az 1990-es évektől kezdve a legkülönfélébb táborok, tudományos konferenciák és közéleti összejövetelek szerveződtek meg itt, ebben a valamikor „világvégi” kis faluban. Ezeknek köszönhetően a délvidéki magyarság egyik szellemi központjává vált Tóthfalu.

A falu központjában lévő kis parkban avatta fel 2004. március 15-én a Rákóczi Szövetség Tóthfalusi helyi szervezete a Kossuth-kopjafát, melynél március 15-ei ünnepségeket tartanak.

Tóthfalu másik látnivalója Délvidék legnagyobb turul emlékműve, amit magyarországi adományokból sikerült felállítani. 2005. március 14-én avatták fel az Ambrus Imre, törökbecsei szobrászművész által készített szobrot.

2009-ben ünnepelte a falu a 100 éves fennállásának évfordulóját. Ebből az alkalomból számos rendezvényt, ünnepséget tartottak a helybéliek.

A tájház bemutatja a múlt századi paraszti élet elengedhetetlen kellékeit. Itt lehet megkóstolni a lankadt pitét, ami Tóthfalu egyik nevezetessége.Források


Bácskay Zoltán: Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)

http://www.magyarorszag-szep.hu/Tothfalu/index.html

http://delvidekiutazas.com/tothfalu/

http://www.magyarszo.rs/hu/3303/hetvege/161205/A-t%C3%B3thfalusi-%C3%A1lom-megval%C3%B3sulni-l%C3%A1tszik.htmAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Délvidék legnagyobb turul emlékműve

Tájház

II. János Pál szobra

Tóth József szobra