Tisza A Délvidéken | Zenta

Zenta

Tudtad-e?

a város neve a magyar „szent” szóból ered

az 1470-es évek elején a város vámszedési viszályba került Szegeddel, mely végül fegyveres konfliktusba torkollt, Mátyás király Szeged mellett állt a vitában

Zenta 9 templommal büszkélkedhet nyolc közülük katolikus és az istentisztelet nyelve magyar nyelven folyik


Zentáról


A Vajdaság legrégebbi települései közé tartozik. Lakosainak többsége magyar nemzetiségű.

Zenta városa a források szerint már 800 éve létezik. Neve 1216-ban bukkan fel először egy földadományról szóló oklevélben „zenthai klastromként” (monostornak).


1704-ben Rákóczi Ferenc csapatai felgyújtják a várost, 1848/1849-es forradalom és szabadságharcban több ezer ember esett áldozatul a zentai megtorlásoknak.

A 19. század végére megindult a fejlődés a településen. Középületeket emeltek, iskolákat, óvodákat létesítettek, és 1873-ran felépült az első fahíd is a Tiszán. Az 1880-as években megkezdték működésüket az első nagyobb üzemek és megépült a Szabadka–Horgos–Zenta–Óbecse, illetve a Szabadka–Orom–Zenta vasútvonal.

A fejlődés a századfordulót követő évtizedekben sem állt meg. 1911-ben leégett a Városháza és a közelében levő nagytemplom. A város új, monumentális Városházát építtetett, ugyanakkor több jelentős, művészi stílusú épülettel gazdagodott a szűkebb városközpont. A második világháború alatt a város számos polgára esett áldozatául az egymást váltó politikai rendszerek megtorlásainak. A háború utáni újjáépítés éveiben a községet elkerülték a nagy gazdasági beruházások.


A városban járva érdemes felkeresni az Almási cukrászdát, mely története egészen az 1955-es évekig vezethető vissza. A környék híres cukrászdáját a Széchenyi tér 3 szám alatt találjuk és itt kóstolhatjuk a híres „zentai marcipánt” melynek nincsen párja. A finom édességek elfogyasztása után érdemes egy jó zentai halászlét fogyasztani a Papuli étteremben a Posta utca 4. szám alatt. A 40 éve családi vállalkozásban működő étterem finom házias ízekkel várja a betérő vendégeket. Itt a zentai filézett halászlé mellé túrós csuszát pörccel ajánlanak.Külhoni értéktár tagja


A zentai tűzoltólaktanya épített környezet kategóriában

Zentai csata színhelye kulturális örökség kategóriaForrások


Bácskay Zoltán: Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)

http://www.zenta-senta.co.rs/hu/Ismerje_meg_Zentat_1/p/7/2013_08_01_Zenta-kozseg-tortenete.html/3

http://vajdasag.rs/Zenta

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/A-zentai-tuzoltolaktanya/78

http://ertektar.rs/ertektar/ertek/A-gyozedelmes-zentai-csata-1697.-szeptember-11./75Amennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Zentai csata emlékműve

Városháza

Révész

A magyar áldozatok 44-es emlékműve