A felső tisza-vidék | A Nagyari Petőfi-Fa Legendája

A Nagyari Petőfi-Fa Legendája

– kulturális örökség –

Tudtad-e?

A hagyományból, miszerint Petőfi Sándor a község (Szatmár)Cseke felőli végén álló, hatalmas lombkoronájú kocsányos tölgye alatt írta „A Tisza” című versét, mindössze annyi lehet a valóság, hogy Petőfi Csekébe menet, vagy onnan jövet megpihenhetett a Túr mentén akkoriban még számos hasonló fa társaságában álló öreg tölgy alatt.

A visszaemlékezések szerint a községben már az 1880-as évektől kialakult a Petőfi-fa kultusza.


Története, leírása


Nagyarban, ebben a kis Szatmár megyei faluban a mai napig áll egy ősöreg fa csonkja, melyet féltő szeretettel óvnak a helyiek, és messze földről is ellátogatnak hozzá a magyar történelmet, irodalmat kedvelők. Ez a pusztulásában is méltóságteljes méretű „Petőfi-fa” sokat látott és sokat szenvedett, de megmaradt törzsét kegyelettel őrzik, hiszen a monda szerint a fa lombjai alatt írta Petőfi Sándor „A Tisza” című versét.


Petőfi Sándor 1846 nyarán költőbarátja, a későbbi márciusi ifjú, Obernyik Károly bíztatására Szatmár megyei körútra indult. Bár 1847. februárjában Pesten keltezte, mégis a nagyari táj ihlette Petőfi Sándort „A Tisza” című versének megírására. A legenda szerint egy itteni tölgyfa árnyékában vetette papírra költeményét a „kanyargó Tiszáról”.

A község a fát Petőfi-fának nevezte el, körbekerítette, tövéhez virágokat ültetett és emléktáblával látta el. Sajnos, a többszáz éves tölgy hosszas betegség, és felelőtlen kezek által okozott tűz miatt 1996-ban elpusztult. Az egykori, Nagyar-Kisar Közös Községi Tanács már az 1980-as évek végén gondoskodott a Petőfi-fa utódjáról, amikor a terméséből hajtatott kis tölgyet a beteg „szülő” mögé ültette. Hamarosan egy másik utód is született, ugyanis a kisújszállási Városvédő Egyesület nemes cselekedetének köszönhetően az eredeti tölgy utolsó makkterméséből sarjadt csemete 1999-ben visszakerült a fa környezetébe, így napjainkban két utód, két csaknem egyidős testvér őrzi a költő nagyari látogatásának emlékét, és élteti tovább az egykori faóriáshoz kapcsolt Petőfi-legendát.


Amennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.