Tisza a forrástól Csetfalváig | Európa középpontja

Európa középpontja

Tudtad-e?

Egyes vélemények szerint itt van Európa földrajzi közepe

1887-ben állított obeliszk jelzi

7,2 méter magas emlékművel is kiegészült az emlékhely

Tanösvényen ismerhetted meg a környék természeti értékeit

Európa középpontjáról


Egyes vélemények szerint (pl. az Osztrák–Magyar Monarchia Térképészeti Intézetének számításai szerint) Európa földrajzi középpontja Terebesfejérpatak határában található. Mások szerint Európa közepét a kontinens nyugati határára az Atlanti-óceán partjára vagy Norvégiába, vagy Bonn mellett van.


Terebéjespatak Rahótól 17 km-re délre a Tisza partján fekszik. 1887-ben egy obeliszk felállításával ünnepelték, hogy ők az öreg kontinens közepe. 100 évvel később az obeliszket felújították. Az oszlop latin nyelvű szövege és annak fordítása:


LOCUS PERENNIS DILIGENTISSIME CUM LIBELLA LIBRATIONIS QUAE EST IN AUSTRIA ET HUNGARIA CONFECTA CUM MENSURA GRADUMMERIDIONALIUM ET PARALELORUM QUAEM EUROPEAM MDCCCLXXXVII
Ez egy állandó, pontos és örök hely, amelyet egy nagyon pontos, Ausztria-Magyarországon készült különleges hosszúsági és szélességi mérőműszerrel állapítottak meg. 1887.Obeliszk szöveg forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Terebesfej%C3%A9rpatak


Terebesfejérpatak jó közlekedési adottságainak köszönhetően több üzemnek ad helyet. 19. században vasgyár, üveggyár és fűrészüzem nyújtott munkát az helyieknek ill. az üzemek hírére ideköltöző magyar és német családoknak. A trianoni békeszerződés Csehszlovákiainak ítélte, majd a második világháború után Szovjetunióhoz része lett.


Terebesfejérpatak mellett a Máramarosi-havasok egyik legmagasabb csúcsa áll a Pop Iván (1940 m).


Forrás:

Kovács Sándor: Máramarosi bércek között : Kárpátalja máramarosi térségének kalauza (Budapest : Romanika, 2007)


Amit mindenképpen nézz meg!

Bioszféra Rezervátum Turisztikai Információs Központ

Tanösvény

Európa közepe emlékmű