Tisza a forrástól Csetfalváig | Fekete-Tisza forrása

Fekete-Tisza

Tudtad-e?

1230 m egyes könyvek szerint 1240 m magasról indul útjára a Tisza

A környék már 100 éve is népszerű turisztikai központ volt

Egykor emlékfa-erdő volt itt Tisza Lajos tiszteletére

A Tisza eredete


A legendák és mesék egyben megegyeznek: a Tiszának két forrása van. A forrás az a hely ahonnan a vízerek kicsordogálnak és hosszú útra indulnak. A hagyomány szerint a Tisza eredeti forrása a Fekete-Tiszától ered. A Tisza folyó hosszát is a Fekete-Tisza forrásától mérik. A forrásról így írnak:


„… 1.240 méter tengerszint feletti magasságban, a Keleti-Kárpátokban, a Máramarosi Havasokban, Kőrösmezőtől 23 kilométerre nyugatra, az egykori országhatár térségében bukkan a felszínre. Ott, ahol a Fagyalos (Szvidovec-) hegységhez tartozó Akol-havas vízválasztó gerince elválasztja a Tarac folyó és a Tisza legfelső vízgyűjtőjét.”

A Fekete-Tisza forrására egy emlékkő és facsoport is figyelmeztette régen és napjainkban az arra járó vándorokat.

Ha ezt a helyet keresed 1230 méter magasra kell felsétálni, ahol egy kőlappal letakart forrást találsz: a Fekete - Tisza forrását. Történt ugyanis, hogy 1889-ben a feltörő vizet egy csövön át néhány méterrel elterelték egy könnyen megközelíthető, kőfallal megerősített hegyoldalba. A fal tetején téglalap alapú emlékművet építettek, melyen márványtábla hirdette: Tisza-forrás. Trianon után az eredeti emlékmű alá egy szép formájú, a kicsurgó körül boltíves mélyedéssel ellátott kőoszlopot építettek. Az eredeti táblát cseh - ruszin kétnyelvű táblára cserélték. 1939-ben, az anyaországhoz (azaz Magyarországhoz) történt visszacsatolás után újra magyar feliraton olvashatjuk a Tisza eredetét, az emlékkő tetejét pedig turulmadár díszítette.


Ma a kőfal kör alakú mélyedéséből egy hatalmas kőedénybe csurog a forrás vize. A kőtál fölött a kőfalon és két vasoszlopon nyugvó betonlapra került az eredeti emlékmű 2009-ben, amelyet a szegedi GEO-ENVIRON Környezetvédelmi Egyesület újított fel.


1882-ben emlékfákat is ültettek a későbbi miniszter Tisza Lajos tiszteletére. Tisza Lajosnak köszönhető az 1879-es nagy árvízben lerombolt Szeged városának újjáépítése. Kormánybiztosként Szeged felépítéséért végzett munkája országos elismerést váltott ki. A tiszteletére ültetett fák ma már sajnos nem láthatók, de emléktábla jelzi egykori létüket. 100 évvel ezelőtt is a térség népszerű turisztikai központ volt, a kirándulóknak kilátótornyos erdőőri házban turistaszállásokat is kialakítottak. Sajnos, mára az erdőőri ház sem maradt meg.


Forrás:

http://tisza-forras.hu/

Kovács Sándor: Máramarosi bércek között : Kárpátalja máramarosi térségének kalauza (Budapest : Romanika, 2007)


Amit mindenképpen nézz meg!

Tisza Lajos Facsoport emléktábla

Tisza-forrás

Kilátás az Akol-havasról