Tisza a forrástól Csetfalváig | Hoverla

Hoverla

Tudtad-e?

A Hoverla Kárpátalja legmagasabb hegycsúcsa.

Szubalpin klíma csoportba tartozik.

A 20. sz. közepén Horthy Miklós kormányzóról szerették volna elnevezni.

Ukrajnában a hegy a nemzetiségi függetlenség jelképe.

Hoverla


Kárpátalja legmagasabb és legnépszerűbb hegycsúcsa a Hoverla. Magassága 2061 m. A Hoverla kúpos formájú hegy, melynek növényzete főként fenyőerdő. A hegytető hóborította még a nyár elején is. Itt a magasban már az őszi hónapok elején előfordulhat hóesés.
A Hoverla hegy lábánál ered a Prut folyó. Népszerű kirándulóhely, az első turistautat is itt nyitották meg 1880-ban. A csúcson több emlékhelyet is találhatnak a természetet kedvelők.


A Hoverlához egy legenda is kapcsolódik

„A legenda úgy tartja, hogy egy hegyvidéki faluban élő szép legény, Prut, egy nap későn végzett a munkával, és nem ment haza, hanem a hegyekben aludt. A puha mohaszőnyegen hamar álomba szenderült, és csodás álmot látott: egy meseszép, zöld szemű lány hajolt fölé, kinek a haja a földig ért, és halkan dúdolgatott. Ahogy megpróbálta megérinteni, az álom azonnal szertefoszlott, ő pedig felébredt. Másnap az ifjú ismét az erdőben éjszakázott, várta a gyönyörű álmot. Ahogy feljöttek a csillagok, megjelent a szépséges lány is. A két szív szerelemre lobbant egymás iránt, és ettől a naptól kezdve Prut nem járt többé haza. Hoverla – így hívták a leányt – apja a hegyek királya volt. Mikor a király tudomást szerzett a fiatalok szerelméről, éktelen haragra gerjedt, és elátkozta őket. Megremegtek a hegyek, kövek zúdultak a mélybe, fergeteges vihar kerekedett. Hatalmas hegy emelkedett a völgyben, őt körülölelve pedig oly tiszta folyó csordogált, mint a könny. A helyiek azóta is a hegyet Hoverlának, a folyót pedig Prutnak nevezik.”


Kárpátalja növényzete és állatvilága

A környék növényzete rendkívül változatos és ritka. Az erdei fafajok a bükk és tűlevelű erdők mellett a hóvirág, kárpáti rododendron, kárpáti sáfrány, kockás liliom, tiszaparti margitvirág, havasi sisakvirág, baracklevelű csengettyűke, vadnárcisz, kakasmandikó, őszi kikerics, karácsonyi rózsa, málnabokrok és értékes gombaligetek élnek itt nyugalomban.


Legelterjedtebb állatok a vidéken: a vakond, róka, farkas, barnamedve, borz, nyest, menyét, vadmacska, hiúz, mókus, vaddisznó, őz, szarvas. Az erdőkben, mezőkön körülbelül 200 féle madárfaj él (fácán, a harkály, a kakukk, a bubos banka, a sarlófecske, a jégmadár, a fogoly, a fürj, a törpesirály, a bagoly, vadliba és vadkacsát, csörgőréce, kócsag, bölömbika). A csúszómászók közül találkozhatnak a „szerencsés” kirándulók erdei-, réz-, kockás- és vízisiklóval, valamint keresztes viperával is. A növényzet és állatvilág felsorolása nem teljes.


Forrás

http://www.karpataljaturizmus.info/hoverla-hegy-p-481.html?language=hu


Amit mindenképpen nézz meg!

Hoverla csúcs