Tisza a forrástól Csetfalváig | Kőrösmező

Kőrösmező

Tudtad-e?

Itt laknak a huculok.

Fekete-Tisza völgyének legnagyobb települése.

Nevét a kőrisfákról kaphatta.

A Tiszán itt függőhíd is található.

Kőrösmezőről


A Fekete-Tisza völgyének legnagyobb települése. Ukrajna területén található a Máramarosi havasok és a Fekete-Tisza partján. Nevét a környező kőrisfaerdőről. Közel 9000 ember lakik itt.


A 16. század eleje óta laknak ezen a településen, mely a nemes Károlyi-család birtoka volt sok évig, lakói részt vettek a Rákóczi-szabadságharcban és az 1848/1849-es szabadságharcban is. Az első világháború alatt egy önálló köztársaság fővárosa lett Kőrösmező a Hucul Köztársaságé. (A hucul egy ruszin, ma főként Ukrajnában élő pásztor népcsoport.) A háborút lezáró trianoni békét követően cseh vezetés alá került a terület később a második világháború véres eseményeit sem kerülhették el. Több évtizedes szovjet fennhatóság után a független Ukrajna része (1991) lett Kőrösmező.

Webkamera képen:
Gasztronómia:

Hucul népi konyha sok gombát, juhsajtot és juhtejet használ. A puliszka és a tésztás húsok kedveltek a környéken.

Hucul ló

A hucul ló kistestű lófajta, a Kárpátok pónijának is neveznek. Nevét a helyi etnikai csoport, a huculok után kapta.

Ez az erős, mindenes lófajta rendkívül szívós és ellenálló. A hucul lovak általában nyugodtak, lovaglásra, illetve kocsihúzásra egyaránt használhatók. Jól bírják az egyébként megközelíthetetlen, erdős területeken történő közlekedést. Színük pej, fekete, fakó és egérfakó. Ez a fajta őshonosnak tekinthető a Kárpát-medencében.

Látnivalók:

  • Az erre járó kirándulóknak a település legrégebben épült (1785) római katolikus templom belsejét érdemes megtekinteni. A Tiszán át függőhídon átkelve juthatunk a másik 1824-ben épített "Sztrukovszka" görög katolikus fatemplomhoz. A templom messziről látható tornya 1813-ban épült. Benne egy 17. századi ikonosztázzal (= képekkel ellátott fallal).
  • A faluban található még egy templom a dombon áll Mezőháti határában a 18. század végén épített "Plitovate" Péter-Pál templom, melyben érdekes 1700-as évek végéről származó fafaragások nézhetünk meg.
  • Mára sajnos nem látható az a 2,5 méter magas szürke márványból emelt emlékoszlop, melyet 1896-ban az Osztrák-Magyar Monarchia millenniumi ünnepségeinek keretében az akkori községháza előtt állítottak fel.
  • Kőrösmező fontos turistaközpont, számos gyalogos és autós túraútvonal kiindulópontja. A túrázók a környező hegyek (Fekete-Tisza forrása, Fagyalos sípályái, a Dragobratra Hóvár, Kőhavas, Ikerhavas csúcsai Tatár-hágó, a határkövekhez, Árpád-vonal völgyzáraihoz tartozó bunkermaradványok) látnivalóihoz innen indulnak.
  • Kőrösmezői I. és II. világháborús áldozatok emlékét őrző magyar katonatemető a Kevele kápolna mellett áll.
  • magyar katonai temető: 300 fő I. és II. világháborús hősi halott magyar katona nyugszik a helyi római katolikus temetőben
  • Árpád-vonal bunkerei: 26-28 db II. világháborús bunker maradványai a település mellett
  • 2013 óta a világörökség része a Sztrukovszka" görög katolikus fatemplom


Források:

Tóth Imre: Kárpátalja a rahói járás honismereti olvasókönyve. Szeged : Geo Environ, 2004

Kovács Sándor: Máramarosi bércek között : Kárpátalja máramarosi térségének kalauza (Budapest : Romanika, 2007)

http://www.magyarorszag-szep.hu/Korosmezo/index.html

http://www.tisza-forras.hu/gallery/main.php?g2_itemId=19&g2_page=7

http://wangfolyo.blogspot.hu/2014/05/a-hucul-koztarsasag.html

http://www.haboruskeresoszolgalat.hu/?id=&t=182&page=#id=&t=182&page=

http://www.haboruskeresoszolgalat.hu/?id=9&g=71


Amit mindenképpen nézz meg!

Tiszai függőhíd

Kőrösmezei katonatemető

Fatemplom

Árpádvonal