Tisza a forrástól Csetfalváig | Láposmező

Láposmező / Tiszabogdány

Tudtad-e?

Hegyi státusszal rendelkező település.

Fehér-Tisza és Hoverla patak összefolyása közelében fekszik.

Láposmező


A Fehér-Tisza völgyében Rahótól keletre fekszik Láposmező. 1904-ben nevezték el. Nevének magyarázatai között találhatjuk: pl. hegyek és folyók melletti tisztást, kaszálót jelent; vagy a mindenhol jelenlévő víz miatt a réten, és a mezőn vizenyős, lápos rész is kialakulhatott. Így is magyarázhatja a "láposmező" elnevezést.
Mit jelent a hegyi státusz: Tengerszint felett 500 méternél magasabban fekvő település miatt állami támogatásban részesülnek az itt lakók.


Tiszabogdány

„Egy legenda szertint a falu lakói az erdőben dolgoztak, rájuk esteledett, nem tudtak hazatérni, s igencsak megéheztek. Ekkor váratlanul egy szarvas bukkant fel a fák között. Rögtön arra gondoltak, hogy Isten ajándéka (ő küldte). Becserkészték, leütötték, megsütötték és jóízűen megették a szarvast, s így megmenekültek az éhhaláltól. Még másnap is emlegették az "istenadta" ajándékot. Nem véletlen, hogy a falunak azt a nevet adták, hogy Isten-adta (Bogom Dane), vagyis Bogdan. Aki nem hiszi járjon utána.”


A település Rahótól 15 km-re keletre a Fehér-Tisza két partján terül el. Az ide érkező turisták úticélja: a Fehér-Tisza eredetének meglátogatása. A gyönyörű táj számos látnivalót és kikapcsolódást kínál a túrázóknak. (A hegyekben nyáron rengeteg gomba, málna, áfonya nő, télen a terep hosszú hónapokig alkalmas a síelésre, szánkózásra.) A helyi szláv lakosság görög katolikus illetve pravoszláv. A magyarok túlnyomó része római katolikus.


A település központjában álló eredetileg görög katolikus templomot 1867-ben szentelték fel.


Amit mindenképpen nézz meg!

Fehér-Tisza völgye

Falukép

Kérj engedélyt, ha tovább szeretnél menni