Tisza a forrástól Csetfalváig | Nagybocskó

Nagybocskó

Tudtad-e?

Neve a bika szóból ered.

Gazdag gombalelőhelyek vannak a környékén.

Töltöttkáposzta-fesztivál helyszíne nyaranta.

Nagybocskó


Técsőtől 36 km-re keletre, a Tisza jobb partján fekszik Nagybocskó, itt ömlik a Tiszába a Sopurka-patak. A települést a 13. században említik először. A legrégebbi máramarosi települések közé tartozik. Római katolikus temploma ez időben épült, melyet az eltelt századok óta többször megrongálódott és átépítették. Középkori építészeti jellegét így elvesztette.
A település sokáig a Báthory-család birtoka. A Rákóczi-szabadságharc után német ajkú lakosság telepedett meg a vidéken. Ekkor kezdődik a fafeldolgozó ipar fejlődése is. 1868-ban a településen megalapítják a Klotild vegyigyárat. A 19. században kénsav-, szóda-, kén-, klór- és mészgyár működik Nagybocskón, van iskolája, kórháza. A 20. század háborús éveiben a település lakossága is súlyos veszteségeket szenved. A szovjet korszakban a favegyikombinát ad munkahelyet a lakosoknak. A környékbeli mezőgazdasági nagyüzemek főként állattenyésztésre, ezen belül juh- és szarvasmarha-tenyésztésre szakosodtak. Az utóbbi évek súlyos gazdasági eseményei a település iparának és lakosainak is gondot okoz.

Vallás

A szláv lakosok pravoszláv illetve görög katolikus vallásúak. A magyar családok többsége római katolikus. 1945-ben a nagybocskói római katolikus templom a román oldalra, Újbocskóra került. Több mint négy évtizedig az itteni hívek templom nélkül maradtak. A 2000-es években épült meg az új templom, melynek belsejét Matl Péter ismert munkácsi szobrász művei díszítik. A templom mellett áll Romzsa Tódor vértanúhalált szenvedett püspök emlékműve.
A helyi görög katolikus hívek az 1845-ben épült Boldogságos Szűz Mária Mennybevitele templomba járnak.

Látnivaló

A Sopurka-völgyének erdőiben termő gazdag gombázó helyek; nyáron rengeteg málna, a magasabban fekvő helyeken áfonya terem. A gyorsvizű hegyi patakokba a horgászás kedvelői kapcsolódhatnak ki.
A településtől mintegy 18 km-re található a Trembita turistatelep. Az ide látogatók a helyi gyógyforrások vizétől felfrissülhetnek.


Forrás

dr. Tóth Imre: Kárpátalja, a rahói járás honismereti olvasókönyve. Szeged, 2000.


Amit mindenképpen nézz meg!

Szent-Imre templom

Romzsa Tódor szobra