Tisza a forrástól Csetfalváig | Rahó

Rahó

Tudtad-e?

Ukrajna legtöbb heggyel rendelkező városa.

Itt egyesül a Fehér- és Fekete-Tisza.

550 éves története van Rahónak.

Szegednek 1939 óta testvérvárosa.

1782-ben épült felépült az első tiszai hídja.

Érdekes látnivaló a faúsztató múzeuma.

Itt folyik össze a Fehér és Fekete-Tisza.

Rahóról


Ukrajna legmagasabban fekvő és legtöbb heggyel rendelkező városa. Rahó-patak és a Tisza összefolyásánál fekszik. Tőle 1,5 km-re északkeletre egyesül a Fehér- és Fekete-Tisza. Ukrajna egyik legnépszerűbb turisztikai és rekreációs központja.


Rahó a Tisza két partján terül el a Kárpátok déli lejtőin, magas hegycsúcsok között egy völgykatlanban a tengerszint felett 430 méterre. Megközelíthetjük országúton és vasúton is. Vasúton könnyen elérhető a nagyobb nyugat-ukrajnai városokból. 15 ezren élnek itt, ebből 1100 magyar.

550 éves múltra visszatekintő város gazdag történelmi emlékekkel rendelkezik. A legenda szerint ezen a tájon gyülekeztek egykor a betyárlegények, itt számolták össze a gazdagoktól elvett kincseket, hogy aztán a szegények között szétosszák azokat. Neve állítólag a szláv számolni szóból ered. Mások viszont úgy gondolják, hogy egy bizonyos Rach nevű gazdag nemesről nevezték el. Az itt élők a legrégibb időktől kezdve állattenyésztéssel (főleg juhászattal), halászattal, vadászattal foglalkozott. Termékeiket messze földön, többek között Bulgáriában értékesítették.


A többi kárpátaljai településhez hasonlóan Rahó is megsínylette a viharos történelmi eseményeket. Az első Tiszán átvezető fahíd 1782-ben épült, ennek köszönhetően a város a Tisza felső folyásának fontos gazdasági, politikai és kulturális központjává vált.

Szeged 1939-től Rahó testvérvárosa.


Szeged mellett Rahó testvérvárosa Deszk is. Stumpf Emil helyi lakos Rahón katonáskodott 3 éven keresztül és neki köszönhetően lett jó kapcsolat a két város között. Az 1990-es évektől segíti a magyar település a helyieket, anyagiakban, gyűjtésekben, közös rendezvények szervezésében. 2000. október 1-jén a Rahói Városnapokon Deszk-Rahó testvértelepülési megállapodást kötött. 1997-ben Emil bácsi Rahó díszpolgár címet kapott munkásságának köszönhetően.
Magyar látogatóknak érdemes ellátogatni a helyi temetőben és felkeresni a deszkiek által állított kopjafát az elhunyt katonák emlékére.


Forrás:

http://www.rakhiv.com/index_hu.php?lang=hu

http://www.karpataljaturizmus.hu/index.php?p=h&a=77

Kovács Sándor: Máramarosi bércek között : Kárpátalja máramarosi térségének kalauza (Budapest : Romanika, 2007)

http://deszk.hu/turizmus/kulkapcsolatok/


Amit mindenképpen nézz meg!

Római katolikus temploma

Ökológiai és Természethasznosítási Múzeum

Fekete- és Fehér-Tisza összefolyása