Tisza a forrástól Csetfalváig | Tatárhágó

Tatárhágó

Tudtad-e?

Csodaszép kilátás nyílik róla.

Láthatjuk az Ikerhavas 1880 m magas csodaszép vonulatát.

Alatta Kőrösmező terül el.

Két határátkelő és határbódé maradványai láthatók.

Tatárhágó


A Tatár-hágó a Keleti-Kárpátok (másnéven Jablonica-hágó) egyik hágója. A Hágó egy olyan út mely a hegyek, havasok, dombok közt fekszik és rajta keresztül tudunk jutni egy hegyláncon.
A Tatárhágó nevét a tatárok betöréséről kapta. A Keleti-Kárpátok gerincén vág át. A hágóhoz délnyugatról a Csornahorát és a Fagyalost elválasztó Fekete-Tisza völgyében, északkeletről a Gorgánokban futó Prut folyó völgyében visz fel az út.
A hágót 921 méter magasan találod. Népszerű kiránduló hely, a környék legmagasabb része.
Az Osztrák-Magyar Monarchia idején katonai épületeket építettek ki a hágón. (Ezeket a későbbi világégések során is folyamatos használták). Végigsétálva a tisztás fölött lévő úton a legelőként használt sík területen a Szent László-állás lövészárkainak vonulatát lehet végig követni.
Az első világháború idején, 1914-ben az osztrák–magyar csapatok súlyos harcokat vívtak a hágónál az orosz erőkkel. A hágónak fontos szerepe volt a második világháború idején is pl. a magyar honvédség utánpótlását itt biztosították. Az Árpád-vonal erődítményrendszerébe tartozó hágó 1944-ben súlyos, véres harcok színtere volt.


Az Árpád-vonal a Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere a második világháború idején az Északkeleti- és Keleti-Kárpátokban. Kőrösmezőn a helyi lakosok a környék fáiból, köveiből építették a faháznak álcázott katonai objektumokat.


A hágóról jó időben pompás kilátás nyílik a Hoverlára (Hóvár-tető, 2061 m – Ukrajna legmagasabb pontja) és a Pop Iván (2020 m) csúcsaira. Az ezeréves határon pár darab csehszlovák-lengyel határkő, vámellenőrzőpont található. Háborús emlékként megmaradt lövészárkok, fa-föld bunker maradványok mellett.


Forrás

http://www.magyarorszag-szep.hu/Tatar%20hago/index.html

http://www.karpatinfo.net/latnivalok/tatar-hago

http://lexikon.katolikus.hu/T/Tat%C3%A1r-h%C3%A1g%C3%B3.html

http://www.rieth.hu/Gyermekkor/VedVonalak.htm

Kovács Sándor: Máramarosi bércek között : Kárpátalja máramarosi térségének kalauza (Budapest : Romanika, 2007)


Amit mindenképpen nézz meg!

Határkövek

Régi országút

Monarchia-kori őrbódé