Tisza a forrástól Csetfalváig | Técső

Técső

Tudtad-e?

Kárpátalja legősibb települései közé tartozik.

Egykor koronaváros volt.

Jelentős magyar nyelvsziget a Felső-Tisza-vidéken.

Técső


Kárpátalja egyik legősibb településének tartják. Már a római korban a lakott területek közé tartozott a régészeti leletek bizonyítják, sőt Técső környékéről származik Kárpátalja egyik legősibb lelete, még a kőkorszak idejéről.
A Tisza folyó jobb partján fekszik, körbeveszik a festői szépségű ukrán hegyek. Técső az öt máramarosi koronaváros közé tartozik, e rangot a XIV. században Károly Róbert uralkodótól kapta.
Técső Ukrajna legnagyobb járásának központja, Itt laknak a legtöbben és a város is hatalmas terüelten helyezkedik el. A település mellett húzódik az ukrán-román határ, a város egyik oldalán a Nereszen-hegy (már a román oldalon). A folyó bal partján – szintén a határ túloldalán – terül el Kistécső. A técsői járás területén több különleges adottságú természetvédelmi területet találunk, ahol a Kárpátok egyedülálló növény- és állatvilága csodálhatjuk meg.


Técsői látnivalók

Hollósy Simon festőművész mellszobra és a festőművész emlékháza.

Mint több más magyar településen itt is van Kossuth Lajos mellszobor.


A técsői református templom: 13. században épült, az idők folyamán többször átépítették. Ékessége egy sok vihart megélt 1900-as évek elejéről való magyar zászló. A técsőiek ereklyeként tisztelik bajokat átvészelő magyarság jelképeként.


Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum épületének alapkövét 1993. május 2-án tették le. A református líceum épülete a város központjában van közvetlenül a Hollóssy Simon Középiskola mellett van. A líceum számos hasonló típusú magyarországi intézménnyel tart fenn kapcsolatot.
A técsői járás gazdag ásványvízforrásokban és termálvizekben (több mint 30 ásványvízforrás).


A szobor történetét itt elolvashatod

A visszaemlékezők szerint 1944-ben a bérencek le akarták dönteni. A técsőiek egy korsó szilvapálinkával fogadták őket. Majd kicipelték a két hőst az állomásra, s bezárták őket a román határ felé induló marhaszállítókocsiba. A helyiek úgy emlékeznek, hogy a határnál letartóztatták őket, majd határsértés vádja miatt bebörtönözték. Várady Sternberg János történészprofesszor közbenjárására a továbbiakban nem háborgatták.
A técsőiek elsők közt állítottak szobrot Kossuth Lajosnak. A város központi parkjában lévő mellszobor időrendben a hatodik a világ köztéri Kossuth-szobrainak. A técsői magyarság állította közadakozásból. Alkotója Gerendely Béla műhelyében öntötték bronzból Máramarosszigeten. A két méter magas talpazaton lévő szobrot 1896. május 8-án avatták fel. 1947-ben eredeti helyéről áthelyezték, mert a régi helyén sírkertet alakítottak ki a kolhozrendszer áldozatainak.
Majdnem fél évszázad után ismét itt ünnepli Técső magyarsága nemzeti ünnepeinket. Ide hoznak virágot az első osztályosok és az érettségizők.
1993. január 7-én reggelre, a pravoszláv karácsony szent estéjén a Kossuth-szobrot ledöntötték. A tettesek fiatalkorúak voltak. Féltő kezek megtisztították és ma újra ott áll: a szabadságharc vezetőjének szobra.


Forrás

http://nagykallo.hu/?q=c1w6b1


Kovács Sándor: Máramarosi bércek között : Kárpátalja máramarosi térségének kalauza (Budapest : Romanika, 2007)


http://www.parokia.hu/lap/tecsoi-reformatus-gyulekezet-karpatalja/cikk/mutat/a-templom-es-parokia/


Amit mindenképpen nézz meg!

Református templom

Római katolikus templom

Kossuth szobor