A Tisza | Környezetvédelem

Környezetvédelem

Védd a környezetet!


A tiszta víz és a tiszta levegő nélkülözhetetlen az ember életében. A vizek szennyezésében a mezőgazdaságban használt vegyszerek, permetszerek, háztartások szennyvize okoz kárt, míg a levegőszennyezésben a gyárak, autók által kibocsátott szennyezőanyagok.
Hogyan segíthetünk, hogy környezetünk minél tovább egészséges maradjon? Használjunk környezetbarát mosó- és tisztítószereket, a mezőgazdaságban környezetre kevésbé ártalmas vegyszereket. Egyre ritkább az a település ahol nem rendelkeznek csatornahálózattal és szennyvíztisztító-berendezéssel a használt víz tisztításához.
Gyűjtsük szelektíven a környezetre ártalmas háztartási hulladékokat (műanyag palackok, elemek, papírhulladékok…). Segítsünk az újrahasznosításukban, hogy minél kevesebb fa essen áldozatul pl. a papírtermelésben.
Figyeljünk oda, hogy mennyi felesleges energiát használunk. Oltsuk el a lámpát, ha nem tartózkodunk már a szobában, ne használjunk egyszerre több elektronikai eszközt feleslegesen.
Ne vásárolj feleslegesen új holmikat, vigyázz a meglévőkre minél tovább tartsanak. Ha takarékos vagy és óvod környezeted és felhívod társaid, szüleid, ismerőseid figyelmét is erre akkor máris sokat tettél, hogy a Föld minél tovább élhető legyen az emberek számára!


Jégzajlás


2017 februárjában évek óta nem látott nagy mennyiségű uszadékkal kevert jeges ár indult el a Tisza kárpátaljai szakaszáról. Az óriási jégtömeg fákat, kompot és rengeteg szemetet sodort magával. A ritka természet jelenség a Tisza magyarországi szakaszán emberéletet nem követelt és árvízveszélyt nem okozott.


Ciánszennyezés – a Tisza legnagyobb katasztrófája

A tiszai ciánszennyezés során 2000. január 30-án 100 ezer m³ cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába. Nagybánya környékén lévő fémbányák meddőhányóiban ciánt használtak az arany és ezüst kioldásához. Ez egy elavult ma már nem használatos módszer a nemesfémek kinyeréséhez. A katasztrófa során a ciánnal szennyezett vizet tároló gát átszakadt és a halálosan mérgező anyagok bejutottak a Tiszába. A lakosság és a közvélemény tehetetlenül figyelte a pusztítást.
A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, így hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A legsúlyosabb károk a Tisza élővilágában keletkeztek, ahol a 40 km hosszan elnyúló ciánfolt két hét alatt vonult le. A csernobili atomkatasztrófa óta a legnagyobb környezeti katasztrófának nevezték.
A szennyezőanyag a duzzasztásnak és az áradásoknak köszönhető folyamatos felhígult, ám így is a Tisza-tónál 34-szeres, Szeged alatt 15-szörös volt a mérgezés, de még Belgrád magasságában is halpusztulást okozott a szennyezés. Magyarországon a vízügyi hatóságok töretlen munkájának köszönhetően a Tisza-tó nagy része (93%-a) érintetlen maradt, a holtágak és árterek csak kis mértékben szennyeződtek. A Tisza magyarországi szakaszán 1241 tonna hal pusztult el. A katasztrófa után a biológusok úgy becsülték, hogy a folyó feléledése 5 évet vehet igénybe, az élővilág teljes helyreállása pedig 10–20 évet is igénybe vehet. A folyó azonban a vártnál gyorsabban regenerálódott – az alacsonyabb rendű élőlények (kagylók, szitakötők, kérészek, rákok) állománya 2002-re helyreállt, 3–4 év alatt pedig a vízi élővilág 95%-a újra megjelent az érintett folyókban.
Források:
Tóth Imre: Kárpátalja a rahói járás honismereti olvasókönyve. Szeged : Geo Environ, 2004
http://www.etk.hu/cian/docs/mernokujsagosszef.htm
http://film.indavideo.hu/video/f_j_eldord
http://www.terra.hu/cian/

Képekben

Az érintetlen Tisza

Ahova még nem jutott el
a civilizáció szemete!

Szeméthegyek

A megáradt víz rengeteg szemetet sodor
a magyar határ felé.

Védelem

Védjünk együtt környezetünket!