A Tisza Szegeden | Rotray-tanösvény (Gergő liget, Lili sétány)

Rotray-tanösvény (Gergő liget, Lili sétány)

Tudtad-e?

a liget minden évben megújul a kiömlö maros és tisza vize miatt


Rotray-tanösvény (Gergő liget, Lili sétány)


2014-ben került kialakításra az ártérben a Rotary-tanösvény. Melyen a Bertalan-híd újszegedi lábától egészen a Maros –torkolatig lehet sétálni, biciklizni az újszegedi ártérben.


A sétálók útját részletes térkép segíti a híd lábánál, s végig útjelző táblák mutatják, az utak merre járunk. Több helyen van kialakítva kutyafuttató, kutyafürdőhely vagy szabad tűzgyújtási terület.


Minden elágazásnál fantázianevekkel ellátott útjelzők mutatják az irányt, utunk során az itt honos élővilágról, növényekről, fákról is találunk információt elhelyezve.


Hossza kb. 5,5 km.


A Bertalan híd felöl indulva a Maros-toroknál ér véget a sétánk. Itt ömlik a Maros a Tiszába. Románia felöl érkező, gyors folyású víz sodrását 270 méter hosszúságban megépített osztómű fékezi. A folyó lassításának következtében gyakran képződnek zátonyok, a kotróhajók viszont folyamatosan kiemelik a marosi homokot, s a gyógyhatású, radioaktív iszapot is. Szintén itt található a Sárga üdülőtelep, a várostól északkeletre.Források


http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/setanyt_vagtak_a_tisza_artereben/2394422/

http://szepvilagunk.weebly.com/imaacutedott-vaacuterosom/tisza-parti-turaAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.