A Tisza Szegeden | Halászat - Szegedi halászlé – Halfesztivál - Tisza

Halászat - Szegedi halászlé – Halfesztivál - Tisza

Tudtad-e?

a halászat a magyarságnak már fontos foglalkozása volt a honfoglalás idején is

a 19. századi vízszabályozások miatt csökkent le a halászat jelentősége

a szegedi halászok, hajósok vízitudománya is hozzájárult az 1456-os nándorfehérvári csata csata sikeréhez

Szegeden a visszaemlékezések szerint az egész Felsővárosi városrész halfogással vagy annak feldoglozásásval, kereskedésével foglalkozott

a mai Roosevelt téren állt a szegedi halpiac

Szeged környékén a XI. században már virágzott a halászat.

Szegedi és a Bajai a két legnépszerűbb halászlé.

A halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében.

A szegedi levének olyan színe kellett legyen, “mint a legdühösebb bika vére”.


A Tisza az Alföldön (Közép-Európa legnagyobb síkságán keresztül) folyik. Gróf Széchenyi István szervezte meg a folyó szabályozását, 1846. augusztus 27-én, ennek eredményeként az új hossz 962 km lett, A szabályozás előtt mintegy két hónap alatt ért le az ár a Szamostól Szegedig, ma mindehhez 1-2 hét elegendő. A hajózható hossz ma 780 km.

Halászatról


A török uralom alatt egyre kevesebb lesz a hal, majd 1704-ben Rákóczi Ferenc már arról tesz említést, hogy alig tudott vizet inni a tiszából annyi volt a hal benne. A 18-19. századra egyaránt jellemző a halbőség, a szegedi halásztanyákon száritották, füstölték a halat és bálákba kötözve vitték a délvidéki szerb, román falvakba eladni, ahol mint böjti eledel szívesen vásárolták. A szegedi halászok részt vettek a Rákóczi féle szabadságharcban ill. az 1848/1849-es szabadságharc és forradalomban is.

A Tisza szabályozása és a gőzhajózás vetet végett a halbőségnek.



Hogyan készül a szegedi halászlé?


Jellegzetessége, hogy többfajta halból készítik. A kisebb halakat, fejet, farkat miután megfőtt, áttörik, azaz átnyomkodják egy szűrőn. A lé így besűrűsödik, viszont nem lesz benne mindenféle törmelék. Az alaplébe ezután főzik bele a halhúst. Szeged környékén többnyire a lefelé szűkülő bográcsokat használják.



Nemzetközi Tiszai Halfesztivál


Hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvénye. A Szegedi híd alatt, illetve (a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már) az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.



Források


Péter László: A szegedi halászat múltjából

http://www.szegedvaros.hu/ertektar/7755-szegedi-halaszle.html

http://www.szegedihalaszle.hu/szegedi-halaszle-tortenete

http://www.torzsasztal.com/barta-gasztrofolklor/haletelek-halfogyasztas-tortenete.html

http://hal.wyw.hu/detail.php?id=190

http://hu.wikipedia.org/wiki/Halászlé

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tisza



Amennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.