A Tisza Szegeden | Szegedi napsugaras oromzatú házak

Szegedi napsugaras oromzatú házak

Tudtad-e?

A napsugaras házak Szeged környékén, továbbá Bácskában, Bánátban is megtalálhatók. 19. században kivándorolt szegediek vitték magával ezt a típusú oromzatdíszítést.

A fából készült napsugaras házdíszítéshez szükséges volt az olcsón beszerezhető deszkára.

1879-es szegedi árvíz utáni újjáépítésekor típustervekből választhattak a napsugaras-ház építők.

A napsugaras oromzatok deszkáit különböző színűre festették: sárga és barna színek domináltak, illetve sárga alapon barna a sugár, világoskéken sötétkék. A század elején még szinte minden házon kifestették vagy egyszínűre: barnára, zöldre (a csíkokat esetleg az alapszín világosabb árnyalatára) vagy pedig két (piros-kék, piros-szürke, piros-zöld, szürke-zöld), ritkábban három szín bizarr, de megkapó színkombinációjával. A homlokzatot hófehérre meszelték.

A napsugaras házak száma folyamatosan csökken 2003-ban már csak 74 darabot számoltak össze a szegediek.


Napsugaras oromdíszítés


A Szentháromság barokk ábrázolásával függött össze, oltalmazó, baj elhárító szereppel bírt, ahol egyes feltételezések szerint a nap ősi szimbólumként jelenik meg. A néphit szerint a ház lakóitól távol tartotta a betegséget, elemi csapást.Építésük története


A napsugárdíszítéses házoromzat a szegedi paraszti építészet jellegzetessége. A ház utcai oromzatán a padláslyuk szemként (’istenszöm’ a szegedi hagyományban) jelenik meg, amelyből a lécből kialakított napsugarak áradnak.

Ez az építészeti hagyomány a 18. század végén terjedt el a Szegedet elpusztító nagy árvíz után. A festett sugárléc díszítések épületenként eltérőek, melyek városképi jelentőségűnek számítanak Szegeden. A régi építészeti hagyományokból az 1883-as újjáépítési típustervek átveszik a konyha, pitvar tagolását és az oromfal- díszítést. Sok esetben a napsugaras deszkaoromzatot. Ezen kívül ajánlották a falak meszelését, a padláslépcsőt, az ereszt és pince megépítését, és javaslatot tettek a helyiségek méreteire.

Napjainkra sajnos teljesen eltűntek a napsugaras motívummal díszített házak.Források


Bálint Sándor: Napsugaras házvégek pusztulása. In: Szegedi Friss Újság, 1936. dec. 25.

Bálint Sándor: Szeged városa. Bp., 1959.

Bálint Sándor: A szögedi nemzet. In: Móra Ferenc Múzeum Évkönyve 1974/75. 2. Szeged, 1976.

Cs. Sebestyén Károly: Szegedi napsugárdíszes házvégek. In: Néprajzi Értesítő 1904.

Juhász Antal: A napsugaras oromdíszítés és megóvásának lehetőségei. In: Műemlékvédelem 1980 (XXIV. évf.) 165-171.

Osváthné Csegezi Mónika – Osváth Gábor Dániel: A régi Szeged múlékony jellegzetességei: a napsugárdíszes házoromzatok. In: Ház és Ember : A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Évkönyve. Szentendre, no. 18. 2005. 81-166.

Vass Erika – Valkony Károly: Napsugaras házak múltja és jelene. In: Ház és Ember : A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Évkönyve. Szentendre, no. 18. 2005. 53-80.

http://www.delmagyar.hu/szegedi_setak/napsugaras_hazak/41526/

http://www.szegedvaros.hu/ertektar/7682-szegedi-napsugaras-oromzatu-hazak.htmlAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.