A Tisza Szegeden | Szegedi papucs

Szegedi papucs

Tudtad-e?

A papucs szó török eredetű, 1527-ben jegyzik fel használatát?

A szegedi monda szerint a helyi menyecskék papucsuk sarkával ütötték agyon a körülöttük legyeskedő Hóbiárt basát.

Egy pár papucs készítése 3 órán át tart.

Mivel egy kaptafán készül, csak viseléskor válik el melyik a jobb és bal lábas.

Utolsó papucskészítő mester Rátkai Sándor (1914-2011) népi iparművész, aki kézzel varrott, kifordított szegedi papucsot készítette.

A szegedi papucs 2004 óta védettséget élvez.


Története


A szegedi papucs a 20. század első felében vált országosan ismertté. Készítésének módja és divatja a török hódoltság idejéből ered. Készítésének technikáját a mai napig próbálják megőrizni az utókor számára.

A 16-17. században a papucs készítése és viselése az ország több területén is meghonosodott. A szegedi mesterek által készített lábbelik a 20. század második feléig a délvidéki és a Szeged környéki falvakban egyaránt nagy népszerűségnek örvendtek.A papucs viseletéről


Az 1879. évi nagy szegedi árvíz után a város kikövezésével indult meg a papucsmesterség virágzása. Az utakat borító sár miatt az asszonyok csizmában, bocskorban jártak. A szegényebb asszonyok a színes és díszes papuccsal tartják fenn még mintegy fél évszázadon keresztül a szegedi népviselet jellegzetes formáit. A két világháború között az értelmiségi, tisztviselői körökben is divatossá vált a papucs viselése. A polgárasszonyok a magyaros viseletet részesítették előnyben így a hímzett, kézműves portékát, azaz a szegedi papucsot.Források


Bálint Sándor: Papucsosok. Papucskészítés. In: Bálint Sándor: A szögedi nemzet. A szegedi nagytáj népélete. Második rész. MFM 1976/77-2. Szeged, 1977.

Bárkányi Ildikó: Rátkai Sándor papucsos mester adományáról. In: Múzeumi Kutatások Csongrád Megyében. Szeged, 2001. 117-128.

Varga Emese – Szólik Ivett: „A szegedi papucsnak nincs párja” (A szegedi papucs és papucsosság története és jelene). In. Szeged. 2013. október, p. 32-35.

Bárkányi Ildikó: Szöged hirös város : állandó néprajzi kiállítás. Szeged, 2013

www.szegedipapucs.hu

www.szegedipapucs.com

http://www.szegedvaros.hu/ertektar/7662-szegedi-papucs.htmlAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.