A Tisza Szegeden | Úszóházak / Szőke Tisza

Úszóházak / Szőke Tisza

Tudtad-e?

télen az úszóházak a téli kikötőben laknak

az úszóházakat csak a regisztrált klub/egyesület tagok használhatták

legismertebb szegedi úszóház a Szőke Tisza üdülőhajó

A Szőke Tisza II. az ország legnagyobb, egyben utolsó fennmaradt kétkéményes oldalkerekes személygőzöse volt 2010-ig


Úszóházakról


Az első szegedi úszóház 1857-ben létesült. Az első világháború után újra megnő a jelentőségük a helyi lakosok a csonkolt ország miatt hazai/itthoni helyeken keresnek pihenést.

A tisza szegedi oldalán fürdőházak épültek, az újszegedi oldalon kasztsrandok (Partfürdőn).

A második világháború idején az orosz hadsereg eltüzelte és felhasználta az úszóházak építőanyagait, csak két úszóház maradt fent. A Szőnyi és a Takács az államosítás után a Szabadság és a Béke nevet kapta. Az 1960-as években újra fellendül a vízi élet, új úszóházakat építenek pl. a Szőke Tisza. Oldalukon kajak, motorcsónak, evezős hajók kikötésére volt lehetőség.

Mivel a Tiszában tilos fürödni, kivéve a Partfürdő kijelölt részén ezért mára már csak vendéglátóhelyként funkcionál pár úszóház.Szőke Tisza üdülőhajó I. – II.


1961-ben került Szegedre az egykori Táncsics gőzhajó, melyből átalakítás után szórakozó és vendéglátóhely lett Szőke Tisza néven. 1979-re elhasználódott és kivonták a forgalomból.


A népszerű gőzhajót pótlásáról 1980-ban döntött a város, megvásárolták az 1917-ben Ganz gyárban (előző nevei: IV. Károly, Sas, Szent Imre) Felszabadulás gőzhajó melyet átkeresztelték Szőke Tiszára, e néven immár a második hajó volt Szegeden. Ezért néhány helyen Szőke Tisza II.-ként emlegetik. A háromszintes hajó népszerű szórakozóhelye lett a városnak, fürdőjellegét elveszítette. 2000-ben az önkormányzat megvált tulajdonjogától, a hajó téli kikötőbe került és súlyosan rongálódott a felújítás hiánya és a természeti csapások miatt. 2010-ben elsüllyedt.Források


Bátyai Gitta: Úszóházak a Tiszán (Szeged : Bába, 2013)

https://szegedpanorama.blogspot.hu/2013/01/hazak-folyoparton-szegedi-elet-tisza.html

http://szellemvarosok.blog.hu/2015/03/28/a_szoke_tisza_gozhajoAmennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.